Pokerilla viitataan erilaisiin korttipelejä, joita pelataan tietyin pokeriin kuuluvin elementein. Pokeripeleissä vedonlyönti on yleensä keskeisessä osassa ja pelit vaativat pelaajilta sekä strategiaa että taitoja. Pelejä yhdistää se, miten voittaja valitaan käteen jäävien korttikokonaisuuksien kautta. Yleensä osaa korteista pidetään piilotettuina pelin viimeiselle kierrokselle asti. Eroavaisuuksia on siinä, montako korttia peleissä jaetaan pelaajille tai pöytään, ja montako pidetään piilotettuina. Myös vetojen asettamisten tavat voivat vaihdella.

Pelin kulku

Nykyiaikaisissa pokeripeleissä ensimmäinen kierros alkaa yleensä yhden tai useamman pelaajana pakollisella vedon asettamisella. Veto voidaan asettaa esimerkiksi siitä, miten arvokkaaksi kukin pelaaja kokee kädessään olevat kortit verrattuna muiden pelaajien oletettuihin kortteihin. Tässä kohtaa on olennaista tietää tarkkaan, millaisia pisteitä eri korttiyhdistelmistä saa ja kuinka todennäköisesti vastustajilla on parempia pisteitä antavia yhdistelmiä. Pelaajat voivat kukin vuorollaan joko osallistua vetoon, vetäytyä kierrokselta pois tai korottaa vetoa, jos oma voitto tuntuu todennäköiseltä. Kierroksen lopussa pelaajat paljastavat korttinsa ja suurimman pistemäärän antava korttiyhdistelmä voittaa. Jos kaikki muut pelaajat vetäytyvät kierrokselta, vedon asettanut pelaaja saa potin, eikä hänen tarvitse paljastaa korttejaan.

Pokerin historia

Pokeri kehitettiin Amerikassa 1800-luvun alussa, joskin myöhemmin on väitetty pelin saaneen alkunsa saman tyyppisestä Persiasta kotoisin olevasta, mutta täysin eri nimisestä pelistä, As-Nasista. Toisaalla on myös väitetty amerikkalaisten oppineen pokerin ranskalaisilta, jotka pelasivat Amerikassa samankaltaista peliä, poqueta, jo ennen pokerin aikakautta. Muitakin vertailuja pokerin ja erilaisten historiallisten pelien välillä on ollut, mutta tutkijat ovat sittemmin nähneet tällaisen vertailun olevan turhaa. Pokeri on todistetusti ensimmäinen peli, jossa vetojen asettaminen on keskeisessä osassa, eikä muilla yhtäläisyyksillä ole niin väliä. Pelkästään se tekee pokerista omanlaisensa pelin.

Pokeripelien kehittyessä nykyiseen monimuotoisuuteensa 1900-luvun lopulla, ne alkoivat kasvattaa suosiotaan ympäri maailman. Pian pelien ympärille muodostui turnauksia ja vuosien myötä uskomattoman suuriksi kasvaneita rahapalkintoja. Vuonna 1998 ilmestyi ensimmäinen versio nettipokerista, jossa pystyi myös laittamaan likoon oikeaa rahaa. Tämä lisäsi pelien suosiota entisestään, eikä niitä haluttu enää pelkästään pelata, vaan yhä suositummaksi tuli myös seurata sivusta ammattilaisten pelaamista, jonka vuoksi pokeripelejä alettiin myös esittämään televisiossa.