Monille suomalaisille tutut Pokemon-kortit pohjautuvat peleistä ja animesta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi nousseeseen Pokemon-maailmaan. Ensimmäiset Pokemon-pelit julkaistiin vuonna 1995 Gameboylle ja suosittu TV-sarja esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Pokemon-kortit ja niillä pelattava keräilykorttipeli puolestaan julkaistiin vuonna 2003 ja se nousi yhdeksi myydyimmistä korttipeleistä vuonna 2016, kun mobiilipeli Pokemon GO sai suuren vastaanoton ja Pokemon-kortitkin nousivat sitä myöten uudelleen suosioon. Kortteja on Suomessa enimmäkseen keräilty harrastusmielessä ja vertailtu sekä vaihdeltu ystävien ja tuttavien kesken, mutta niillä on mahdollista myös pelata.

Pelin idea

Varsinaisessa pelissä pelaaja pääsee itse olemaan pokemonkouluttaja. Pelin alussa pelaajat sekoittavat ensin pakkansa ja nostavat sitten seitsemän korttia. Ensimmäisillä vuoroillaan pelaajat asettavat yhden pokemonhahmokortin pöydälle niin sanotuksi aktiiviseksi pokemoniksi, joka hyökkää vahingoittaakseen vastustajan pokemonia tai voi joutua itse hyökkäyksen kohteeksi. Aktiivisen pokemonin lisäksi pelaajat voivat pelata maksimissaan viisi pokemonia odottamaan “penkille”. Pelaaja voi halutessaan käskeä aktiivista pokemoniaan perääntymään ja korvata sen yhdellä penkkipokemoneista. Kokonaislukema tulee suoraan Pokemon-videopeleistä, joissa pokemonkouluttaja voi kantaa maksimissaan kuutta pokemonia mukanaan. Sitten pelaajat ottavat kuusi päälimmäistä korttia pakoistaan ja asettavat ne niin sanotuiksi palkintokorteiksi pelipöydän sivuun.

Vuorossa oleva pelaaja käyttää vuoronsa lopuksi valitsemaansa aktiivista pokemonia hyökätäkseen vastustajan pokemonin kimppuun. Kun pokemonin kimppuun on hyökätty tarpeeksi usein tai tarpeeksi suurella voimalla, se kaatuu ja voittaneen pokemonin kouluttaja saa nostaa yhden palkintokortin. Tavoite on saada nostettua kaikki kuusi palkintokorttia, mutta vaihtoehtoisesti pelin voi voittaa myös kaatamalla kaikki vastustajan pokemonit tai pelaamalla niin kauan, että toiselta loppuvat kortit kokonaan ja hän joutuu luovuttamaan.

Sääntövariaatioita

Perussääntöjen ohella korttipelistä on tehty useita variaatioita, joissa pelaajat voivat omalla vuorollaan esimerkiksi kehittää pokemonejaan niiden parempiin evoluutiomuotoihin tai pelata erikoiskortteja. Pokemonin tekemän vahingon määrään voi sovittaessa vaikuttaa esimerkiksi pokemonien niin sanottu tyyppi. Pokemonit edustavat eri elementtejä, kuten tulta, vettä tai sähköä. Luonnollisesti esimerkiksi tulityyppi on herkempi vesihyökkäyksille kuin normaaleille hyökkäyksille, joten se ottaisi näin ollen enemmän vahinkoa vesihyökkäyksestä. Vaihtoehtoisesti yhden elementin pokemonit voivat kestää jonkin toisen elementin hyökkäystä paremmin kuin normaalia hyökkäystä ja saada siten vähemmän vahinkoa.