Yksi Suomen suosituimmista fantasiakorttipeleistä on Magic: The Gathering, tutummin vain “Magic” tai “MTG”. Se on niin sanotusti keräilykorttipelien esi-isä, kehitetty vuonna 1993. Pelin perinteisiä pöytäpelaamiseen sopivia kortteja, joita on jo yli 10 000 erilaista, myydään laajalti pelikaupoissa ympäri Suomen. Pelistä on tehty versiot myös tietokoneelle ja puhelimelle ja korttien rinnalla on kehitelty esimerkiksi Magic: The Gathering – Arena of the Planeswalkers -niminen lautapeli sekä joitakin sarjakuvia ja kirjoja pelin aiheista.

Pelin tarkoitus

Magic: The Gathering -pelissä vähintään kaksi pelaajaa pelaavat toisiaan vastaan. Pelaajilla on omat, yleensä itse kokoamansa pelikorttipakat, joissa pitää olla vähintään 60 korttia. Hyvin sekoitetusta pakasta nostetaan kortteja peliin pakan antamassa järjestyksessä, eli on osittain tuurista kiinni mitä kortteja pelaajat sattuvat saamaan pelin missäkin vaiheessa. Kullakin pelaajalla on 20 elämäpistettä, jotka vastustajien on tarkoitus saada nollaan voittaakseen pelin. Pelin voittaa myös, jos kaikilta vihollisilta loppuu kortit. Kortteja on siis hyvä olla pakassa tarpeeksi, mutta toisaalta isommasta pakasta ei tule niin todennäköisesti meneillään olevaan tilanteeseen sopivia kortteja.

Peliä pelataan vuoroissa. Alussa pelaajat nostavat seitsemän korttia, mutta sitten vain yhden jokaisen vuoronsa alussa. Korteissa on niin sanottuja maakortteja sekä taikoja ja erilaisia fantasiaolentoja. Taikojen tai fantasiaolentojen hyökkäyksien käyttäminen edellyttää maakorttien “pelaamista”. Mitä enemmän maakortteja pelaajalla on pöydässä, sitä enemmän hänellä on varaa pelata erilaisia asioita vuoronsa aikana. Taiat ja fantasiaolentojen hyökkäykset voivat vähentää vastustajan elämäpisteitä ja näin viedä pelaajaa kohti voittoa. Olennot voivat myös kuolla ja taikoja voi yleensä käyttää vain rajoitetun kertamäärän, joten kannattaa valita huolellisesti miten ja milloin korttinsa pelaa.

Taitoa ja tuuria

Peli kokonaisuudessaan yhdistelee taitoa ja tuuria. Korttien nostaminen sekoitetusta pakasta antaa pelille melko suuren satunnaiselementin ja joskus peli voi mennä todella huonosti tai todella hyvin, riippuen siitä mitä kortteja pelaaja sattuu pakastaan saamaan. Toisaalta koska pelaajat saavat kasata pakkansa itse, voi taitavampi pelaaja kyetä tekemään tasapainoisemman pakan kuin kokemattomampi. Myös pelaajan omistamien korttien määrä vaikuttaa käytettävään pelipakkaan merkittävästi: toisilla on vuosien varrelta kerättynä laajalti kortteja, joista voi yhdistellä monenlaisia pakkakokonaisuuksia. Aloittelevalla pelaajalla puolestaan saattaa olla vain yksi kaupasta ostettu valmispakka.