Yu-Gi-Oh! -keräilykorttipeli pohjautuu japanilaisen manga-artistin kehittelemään, fiktionaaliseen Duel Monsters -nimiseen peliin. Duel Monsters on suurena osana kehittäjänsä mangakirjallisuudessa ja saman teeman ympärille luoduissa anime/animaatio-ohjelmissa. Vuosina 1996 – 2004 julkaistussa mangassa mystinen, vedonlyönnistä kiinnostunut henkiolento ottaa nuoren pojan kehon valtaansa ja juoni muodostuu erilaisten kortti- ja lautapelien ympärille, Duel Monstersin ollessa keskeisessä osassa. Mangasta nimensä saanut Yu-Gi-Oh! -keräilykorttipeli julkaistiin Japanissa vuonna 1999 ja erikseen Amerikassa vuonna 2002. Kyseessä on yksi maailman kaikkien aikojen myydyimmistä keräilykorttipeleistä ja pelille annettiinkin Guiness World Records -nimike eniten kortteja myyneenä keräilykorttipelinä vuonna 2009.

Pelin kulku

Kuten valtaosassa keräilykorttipeleistä, Yu-Gi-Oh!:ssakin pelaaja saa itse kasata pelikorttipakkansa haluamallaan tavalla. Pääpakassa tulee olla 40 – 60 korttia ja lisäksi pelaajalla voi olla toinen extrapakka sekä pienempi sivupakka, joissa kumpaisessakin voi olla maksimissaan 15 korttia. Pelaajat voivat vaihtaa sivupakasta kortteja toisiin pakkoihin pelierien välissä. Samanlaisia kortteja saa olla pakoissa korkeintaan kolme, ellei tietyn kortin esiintyvyyttä ole erikseen rajoitettu tiukemmin.

Peliä pelataan yleensä kahdella pelaajalla tai vaihtoehtoisesti neljällä pelaajalla kahden hengen joukkueissa. Pelaajat aloittavat pelin 8000 elämäpisteellä ja tavoite on hyökätä pelikorteista löytyvien hirviöiden ja taikojen avulla vastustajan kimppuun tämän elämäpisteiden määrän vähentämiseksi. Pelin voittaa se, joka saa “tapettua” vastustajansa ensimmäisenä, eli hyökättyä niin monta kertaa, että vastustajan elämäpisteet menevät nollaan. Vaihtoehtoisesti pelin voi voittaa myös, jos vastustajalta loppuvat kortit pääpakasta tai jos jokin tietty, säännöissä määritelty korttiyhdistelmä toteutuu pelaajan kädessä tai pelipöydällä “tappaen” pelaajan välittömästi. Pelaajat voivat myös luovuttaa halutessaan ja antaa voiton vastustajalle.

Pelattavissa myös videopelinä

Yu-Gi-Oh!:sta on tehty myös useita videopelejä vuosien varrella. Ensimmäinen julkaistiin vuonna 1998 PlayStationille ja Game Boylle ja uusin vuonna 2016 Xbox Onelle, PlayStation 4:lle ja tietokoneelle. Videopeleissä korttipelin idea on täysin sama ja Yu-Gi-Oh!:n kehittäjät ovat jopa keksineet tavan yhdistää videopelit varsinaiseen pöytäkorttipeliin. Melkein kaikissa Yu-Gi-Oh! -korteissa on kahdeksan merkkiä pitkä koodi, jonka pystyy syöttämään useimpiin Yu-Gi-Oh! -videopeleihin. Kun koodi on syötetty videopeli tunnistaa sen ja kyseinen kortti ilmestyy digitaalisena versiona pelaajan käytettäväksi videopelissä.